Euroleague

Euroleague

6 Ağustos 2010 Cuma

Fenerbahçe Ülker 2010-2011 Sezonu Analizi


2009-2010 sezonunda final serisinde Efes Pilsen’i rahat geçerek Beko Basketbol Ligi şampiyonluğuna ulaşan Fenerbahçe Ülker bu başarıya aldanmayarak geçtiğimiz sezon Euroleague’de Top16’yı kılpayı kaçırarak elenmesinden ders alarak yeni sezona flaş transferler yaparak ve teknik kadrosunu değiştirerek girmeyi tercih ederek doğru bir adım attı. Özellikle oyun kurucu pozisyonundaki teknik kapasite olarak yetersiz ve alternatifsiz oyuncu boşluğunu geçtiğimiz sezon ortasında Hırvat Roko Ukic ile dolduran ve bu oyuncunun takıma çabuk uyum sağlamasının ardından geri kalan sezonda gösterdiği başarılı performans nedeniyle yeni sezonda da kadroda yer almasına karar verildi. Fenerbahçe Ülker belki de en önemli transferini artık bu takım için miladını dolduran Tanjevic’i göndererek yerine daha hızlı, çabuk, tempolu hücum oynatmayı seven aynı zamanda sert, dirençli savunma anlayışını benimsemiş Hırvat koç Neven Spahıja’yı getirdi. 2010 yılı Euro Cup şampiyonluğunu Pamesa Valencia ile kazanmayı başaran başarılı koç, yeni takımındaki eksikleri iyi analiz edip nokta transferler gerçekleştirdi. Basketbolu bırakan Mrsic’in 2.oyun kurucu görevini Engin Atsür ile dolduran Fenerbahçe Ülker, şutör guard pozisyonu rotasyonuna Ömer Onan ve Emir Preldzic’in yanına Cibona Zagreb’in başarılı şutör’ü Marko Tomas’ı dahil etti. Fenerbahçe Ülker’in geçtiğimiz sezon Euroleague’de oyun kurucu pozisyonun’un yanında sıkıntı yaşadığı pozisyonlardan bir tanesi de pota altıydı. Bu bölgede görev yapan Ömer Aşık’ın Nba’e gitmesi Oğuz Savaş’ın da gücüne ve etkili performansına rağmen yetersiz kalan boyu, Mirsad’ın maçtan maça değişen performansı, uzun süren sakatlıkları sebebiyle çember altına çok önemli takviyelerde bulunuldu. Milli pivot Kaya Peker ve Euroleague tecrübesi üst düzeyde bulunan, çembere arkası dönük çok önemli işler yapabilen Litvanyalı Darjus Lavrinovic takıma katıldı. Bu oyuncuların yanı sıra Gaspar Vidmar takımda tutularak bu alanda geniş bir rotasyon sağlandı.

Sezon öncesi Fenerbahçe Ülker’de şu ana dek olan gelişmeler bu şekildeydi. Önümüzdeki sezon Euroleague’de yeni transferleri ve tempolu basketbol oynamayı seven Spahıja’nın yönetiminde takımın neler başarabileceğini göz önüne alırsak ; Cholet, Cibona ve Rytas gibi üç vasat takımın bulunduğu gruptan çıkıp Top16’ya ulaşmasına kesin gözüyle bakmaktayım.
Grubun diğer iki etkili takımına bakacak olursak son şampiyon Barcelona ve Euroleague’de son senelerde söz sahibi olan fakat önümüzdeki sezon için takımda revizyona giderek önemli oyuncularını takımdan gönderen İtalyan lokomotifi Montepaschi Siena şu ana kadar giden oyuncularının yerini doldurabilmiş değil. Fenerbahçe Ülker eğer yeni uygulayacağı oyun kurgusunu ve göze hoş gelen tempolu basketbolunu sahaya yansıtırsa gruptan ikinci sırada çıkması sürpriz olmaz. İç sahada oynanacak maçlarda geçtiğimiz senelerdeki seyirci rakamı daha yüksek tutulursa bu takımın kazanacağı başarıyı oldukça etkileyecektir. Sezon başlangıcına kadar yaşanacak gelişmeler tabiî ki çok önemli, Dünya Şampiyonası’nın ardından transferlere yeni oyuncular eklenebilir bekleyip görmekte fayda var, fakat kişisel görüşüm Avrupa’da başarısız geçen 2010 sezonunun aksine Fenerbahçe Ülker’in gelecek sezonda Top8 göreceği yönünde.. Tüm Türk basketbolseverlerin uluslar arası maçlarda takımlarına daha çok sahip çıkması dileklerimle.

1 yorum:

  1. Yaptığınız yorumlara katılmakla beraber , umarım Fenerbahçe Ülkeri top 8 de görürüz...

    YanıtlaSil